Victron Blue Smart acculaders

Victron Energy biedt drie verschillende Blue Smart acculaders aan, elk met hun eigen voordelen en kenmerken. We bespreken ze hier.

Victron Blue Smart acculader: Welke is geschikt voor jouw caravan of camper?

Bij het kiezen van een acculader voor je caravan of camper, is het belangrijk om de juiste te selecteren die voldoet aan jouw specifieke behoeften. Victron Energy biedt drie verschillende Blue Smart Chargers aan, elk met hun eigen voordelen en kenmerken. In deze blogpost helpen we je de juiste keuze te maken tussen de IP67, IP65, en IP22 laders.

Beschermingsniveau tegen elementen

De belangrijkste verschillen tussen de drie laders zijn het niveau van bescherming tegen elementen, gemeten door hun IP-classificatie.

IP67 acculader

De IP67 lader biedt de hoogste bescherming tegen elementen, vooral water. Deze lader kan ondergedompeld worden en zelfs waterstralen direct aan zonder schade op te lopen. Dit maakt het ideaal voor gebruik in kleine boten waar weinig ruimte is voor elektronica, of in compartimenten van een camper die last hebben van vocht of condensatie. Hoewel dit type lader minder vaak in onze winkel wordt gebruikt, omdat we de voorkeur geven aan het plaatsen van laders in koele, droge ruimtes, is de IP67 een robuuste optie voor vochtige omgevingen. De lader wordt geleverd met voorgemonteerde bedrading, ringklemmen en een inline zekering.

IP65 acculader

Mijn persoonlijke favoriet is de IP65 lader. Deze komt gebruiksklaar met krokodillenklemmen die eenvoudig op de accuklemmen kunnen worden geklikt, evenals een snelkoppeling en ringklemmen. Dit maakt de IP65 zeer gebruiksvriendelijk en ideaal voor mobiel gebruik, zoals op de bouwplaats. De lader is stevig en duurzaam, maar minder geschikt voor permanente installatie. Net als de IP67 is deze lader vonkvrij, wat handig is in bijvoorbeeld de motorruimte van een boot.

IP22 acculader

De IP22 lader biedt de hoogste uitgangsstroom van alle opties, met tot wel 30 ampère bij 12 volt of 16 ampère bij 24 volt. Dit maakt het een uitstekende vervanger voor walstroomladen, vooral wanneer er geen omvormer-lader beschikbaar is. Deze laders kunnen parallel worden geschakeld en geconfigureerd om samen te werken via de Victron Connect app. De IP22 biedt echter minder bescherming tegen elementen en is daarom geschikt voor permanente installatie in een koele, droge ruimte, zoals een elektrisch compartiment in een camper. Deze lader wordt geleverd zonder voorgemonteerde bedrading, waardoor je zelf de benodigde kabels moet installeren.

Connectiviteit en functies

Alle drie de laders hebben ingebouwde Bluetooth, zodat je met de Victron Connect app de laadgeschiedenis van de accu kunt volgen en instellingen kunt wijzigen. Bovendien kunnen ze allemaal worden gebruikt als stroomvoorziening om een constante uitgangsspanning te behouden, in plaats van alleen als acculader. De IP65 en IP22 laders hebben handige modusknoppen op de voorkant waarmee je het accutype kunt wijzigen zonder de app te gebruiken, terwijl de IP67 lader dit alleen via de app mogelijk maakt.

Lege Batterij Herstel

Een belangrijke functie van de Victron Blue Smart Chargers is de dead battery recovery. Wanneer een lithium accu in beschermingsmodus gaat en geen uitgang heeft, zullen de meeste laders dit niet detecteren. De Victron Blue Smart Chargers proberen echter een dode lithium accu te herstellen, vergelijkbaar met het jumpstarten van een auto, maar dan complexer vanwege het batterijbeheersysteem.

Conclusie

Of je nu een lader nodig hebt voor een vochtige omgeving, een draagbare oplossing zoekt, of maximale laadcapaciteit wilt, Victron heeft een geschikte optie voor jou. Mocht je nog steeds twijfelen over welke lader het beste is voor jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op voor een gedetailleerd advies. Bedankt voor het lezen en veel plezier met kamperen!

Share the Post:
nl_NL_formal