Kogeldruk caravan

Kogeldruk is de kracht waarmee de caravan op de trekhaak van de auto rust. Het is cruciaal om de juiste kogeldruk te behouden voor een veilige en stabiele rit.

Belading en Kogeldruk: Essentieel voor een Veilige Caravanrit

 

Wat is Kogeldruk?

Kogeldruk is de kracht waarmee de caravan op de trekhaak van de auto rust. Het is cruciaal om de juiste kogeldruk te behouden voor een veilige en stabiele rit.

Maximale en Minimale Kogeldruk

De maximale kogeldruk wordt bepaald door de laagste waarde van de auto, trekhaak en caravan. Houd altijd rekening met deze waarden om overbelasting te voorkomen.

Belading en Kogeldruk

Een juiste belading en kogeldruk zijn cruciaal voor de veiligheid en het rijgedrag van je caravan. Maar hoeveel kilo is de juiste kogeldruk en hoe zorg je voor een optimale belading?

Belading en Kogeldruk Regels

  1. Zware spullen in de auto: Verplaats zoveel mogelijk zware voorwerpen naar de auto om een gunstige gewichtsverhouding te creëren.
  2. Lading in het midden van de caravan: Zware voorwerpen zoveel mogelijk rond de as in het midden beladen.
  3. Voldoende kogeldruk: Zorg voor een kogeldruk van 5 à 7% van het totale caravangewicht.

Belading in de Auto

Zware voorwerpen zoals de voortent, stokken en voorraad kunnen het beste in de auto worden vervoerd, bij voorkeur vóór de achteras. Dit helpt de gewichtsverdeling en verbetert de veiligheid van de combinatie.

Belading in het Midden van de Caravan

Belangrijk is om de zware spullen zoveel mogelijk rond de as in het midden van de caravan te plaatsen. Vermijd overbelading van de achterkant en zorg voor een evenwichtige verdeling van de belading.

Voldoende Kogeldruk

De aanbevolen kogeldruk varieert afhankelijk van het beladen gewicht van de caravan:

Beladen gewicht caravanAanbevolen kogeldruk (kg)Minimaal & Maximaal (kg)
800 kg5040 – 60
1000 kg6050 – 70
1200 kg7060 – 80
1400 kg8070 – 95
1600 kg9080 – 110
1800 kg10090 – 125
2000 kg110100 – 140

Een juiste kogeldruk zorgt voor een stabiele rit en voorkomt slingeren. Te hoge of te lage kogeldruk kan het rijgedrag negatief beïnvloeden en is onveilig.

 

Kogeldruk Meten

Het is belangrijk om de kogeldruk te meten voordat je op reis gaat. Dit kan eenvoudig met een kogeldrukmeter of een gewone personenweegschaal. Zorg dat de caravan horizontaal staat tijdens de meting.

Aanpassen van de Belading

Als de gemeten kogeldruk niet binnen de aanbevolen waarden valt, moet de belading worden aangepast. Verplaats zware bagage naar het midden van de caravan om een betere gewichtsverdeling en kogeldruk te verkrijgen.

Fietsen, Gasflessen en Reservewiel

Zware ladingen zoals fietsen, gasflessen en reservewielen moeten op een manier worden vervoerd die de kogeldruk niet negatief beïnvloedt. Fietsen kunnen beter op de auto worden geplaatst en reservewielen kunnen onder de caravan worden gemonteerd.

Hulpveren

Bij veel zware spullen in de auto kan de auto achterover hangen. Het monteren van hulpveren kan dit probleem verhelpen en zorgen voor een betere wegligging.

Tips voor Veilig Reizen

  • Verdeel zware lading: Plaats zware voorwerpen in de auto en in het midden van de caravan.
  • Controleer kogeldruk: Meet de kogeldruk voor elke reis en pas de belading indien nodig aan.
  • Gebruik hulpveren: Bij zware belading in de auto om een stabiele rijervaring te behouden.

Door deze tips te volgen, zorg je voor een veilige en stabiele rit met je caravan, ongeacht de bestemming.

Share the Post:
nl_NL_formal